MusicProducers.pl
Komputer stacjonarny do produkcji - Wersja do druku

+- MusicProducers.pl (http://musicproducers.pl)
+-- Dział: Pomoc (/forum-pomoc)
+--- Dział: Sprzęt (/forum-sprzet)
+--- Wątek: Komputer stacjonarny do produkcji (/temat-komputer-stacjonarny-do-produkcji)



Komputer stacjonarny do produkcji - Balloon - 7.01.2015 22:54

Szanowne Panie i Panowie producenci, realizatorzy etc. :),

Planuję do lutego zainwestować w nowy sprzęt. Komputer do produkcji tylko i wyłącznie (no w coś by czasem sobie zagrał od czasu do czasu :P). Przeanalizowałem kilka forów i wypowiedzi (a o komputerach i ich częściach wiem niewiele). Chce mieć sprzecik, który przez następne kilka lat przy rozbudowanych projektach i użyciu kilku dobrych wtyczek, które bardzo obciążają moje żelazne pudło, będzie smigał jak tralala i wciąż nie wiedział co to latencja :P. Napisałem do BitKomputera w Kraku, żeby mi rzucili propozycje co mi moga zaoferować o zblizonych parametrach. Przysłali taki zestaw jak niżej. Co o tym myslicie ??. Co byście zmienili itd. ??. Mysle o dwóch dyskach SDD na jednym byłby system i rzeczy z nim zwiazane a na drugim DAW, pliki wav itd oraz ścieżki by DAW mogł sobie spokojnie je czytac. Co o tym myslicie ?? Mam tez interfejs M-Audio fast track c600. Jak to będzie współgrać ze sobą ?

[Obrazek: Bez tytułu.jpg]


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Wappa - 7.01.2015 23:17

Zasilacz 1000W ci nie potrzebny, chyba, że nie interesuje cie rachunek za prąd. Osobiście zrzucił bym z 200W z zasilacza i dorzucił jeszcze 4 GB RAM. Jak masz już 2x HDD SSD to tego SEAGATE'a też możesz sobie podarować, chyba że jako 'magazyn'. Reszta spoko. Da rade.


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - K - 8.01.2015 0:11

Myślę, że wystarczyłby nawet słabszy zasilacz 600W. Tysiaczek to zdecydowana przesada, 800W też za dużo. Coś jak to: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-builder-series-cx-600w-80-bronze-modular-cp-9020060-eu-541539/

RAMu na zapas sensu brać nie ma. 8GB to teraz taka solidna podstawa, jednakże weź lepiej np. te: (opóźnienie tylko CL9, w porównaniu do wybranych przez Ciebie Kingstonów z CL11): http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjawsx-ddr3-2x4gb-2133mhz-cl9-f3-17000cl9d-8gbxm-478206/

A jeżeli kiedyś będzie mało to zawsze można dokupić.

Na pewno potrzebujesz aż 2 SSD po 500GB i to najdroższe :D? Bo generalnie jeżeli jeden dysk tylko na system, jakieś pierdoły i inne programy, to spokojnie stykło by Ci 128 lub 256GB. Natomiast co do dysku na DAW i rzeczy z nim związane - jest wiele dysków po 480GB o wiele tańszych niż ten od Samsunga, a nie odstających znacznie pod względem wydajności.

I procek - chcesz podkręcać? Jeżeli nie, to nie potrzebujesz procesora z serii K, które są przeznaczone właśnie do tego celu, a wtedy najlepsza i5 dla Ciebie to: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690-3-5ghz-lga1150-box-bx80646i54690-haswell-refresh-636604/

Widać, że ów sklep chce dobrze zarobić :D

PS. Ano właśnie, jaki budżet na wszystko?


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Rafau - 8.01.2015 8:48

Może coś z moich doświadczeń, bo wymieniałem ostatnio piec. Podstawą do rozważań był procesor. Ta i7 starcza w zupełności. Jest pewna granica, powyżej której nie warto wchodzić z uwagi na większe pieniądze. Co do muzyki to kwestia też jaki gatunek tworzysz... Wydaje mi się, że hh, deep house będzie mniej zasobożerny niż trance chociażby. Aczkolwiek jak już brać to z głową. Zasilacz jak Panowie wyżej, za duża moc. Może linka do zestawu, który ja kupiłem. Wydaje mi się, że za te pieniądze ciężko coś lepszego wyrwać.

http://allegro.pl/i7-4770-8x3-9ghz-8gb-1-5tb-hd-7770-2gb-gddr5-i4808265963.html


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - ProCkers - 8.01.2015 9:14

Sądząc po częściach, to budżet u Ciebie nie gra większej roli :D Jak chcesz kupić 2x500GB SSD, to po co Ci jeszcze HDD? Według mnie jest to nie potrzebne. Dalej, w kwestii zasilacza to już wiesz że taki mocny nie jest potrzebny. No i RAM, nie 8GB a 16GB było by najlepszym rozwiązaniem i miałbyś spokój na parę lat. Akurat za zaoszczędzone pieniądze z dysku HDD i słabszego zasilacza by Ci wyszło kolejne 8 GB ;P Procesor jest ok. A grafa to drugorzędna sprawa więc się nie bd wypowiadał ;)


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - K - 8.01.2015 9:52

Ale po co procesor z K, który jest stricte do podkręcania? Ogólnie pomyliłem się, bo myślałem, że to i5. Gdy jest to i7 to wersja z zablokowanym mnożnikiem: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4790-3-6ghz-lga1150-box-bx80646i74790-haswell-refresh-636605/

Mimo wszystko uważam, że lepszą wersją (jakość/cena) była podana przeze wcześniej i5.

Prockers, może i cena nie gra roli, ale zauważ, że ów propozycję podesłał mu sklep, a szczerze bardzo wątpię, by sklep wysłał mu dokładnie to czego potrzebuje :D

Z resztą jestem przekonania, że nawet gdy pieniądze nie grają roli to nie ma sensu zbytnio przepłacać :)


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Rafau - 8.01.2015 10:04

Ewentualnie bym się zastanowił nad Xeonem...


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Balloon - 8.01.2015 21:44

(8.01.2015 0:11)K napisał(a):  Na pewno potrzebujesz aż 2 SSD po 500GB i to najdroższe :D? Bo generalnie jeżeli jeden dysk tylko na system, jakieś pierdoły i inne programy, to spokojnie stykło by Ci 128 lub 256GB. Natomiast co do dysku na DAW i rzeczy z nim związane - jest wiele dysków po 480GB o wiele tańszych niż ten od Samsunga, a nie odstających znacznie pod względem wydajności.

Przemyslalem sprawe odnosnie dyskow i uwazam, ze tak jak napisales 250 bedzie wystarczajacy na system i inne oraz drugi mysle rowniez o 250 na DAW i inne rzeczy zwiazane z muzyka. Masz jakies propozycje odnosnie konkretnych dyskow ?:)


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - DaveMilla - 8.01.2015 22:09

Również zbieram się do zakupu stacjonarki.Przejrzałem sporo stron i na większości są polecane zestawy do gier.Nie jestem znawcą, ale po kilku konsultacjach stworzyłem coś takiego(tylko do produkcji, jeżeli chodzi o gry to musisz dorzucić jakąś kartę graficzną bo ta na procku obsłuży dwa monitory, ale z bieżącymi grami nie da rady).

1-Dysk Western Digital Green, 3.5'', 2TB, SATA/600, 64MB cache (WD20EZRX) 317,0 zł

2-Pamięć HyperX Beast 16GB /1600 (2*8GB) CL9 KHX16C9T3K2/16X 620,00 zł

3-Dysk SSD Kingston 240GB V300 SATA3, 2.5'' MLC 7mm, (odczyt/zapis, 450/450MB/s) 379,00 zł

4-Obudowa Zalman ZALMAN Z3 - USB3.0 - CZARNA 145,00 zł

5-Zasilacz Corsair RM Series 750W Modular 80Plus GOLD - CP-9020055-EU 535,00 zł

6-Procesor Intel CORE I7-4790 3.6GHz LGA1150 BOX BX80646I74790 - Haswell Refresh 1299,00 zł

7-Monitor BenQ VW2245Z następca GL2250 388,00 zł

8-Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226 (SPC097) 119,00 zł

9-Płyta główna Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI 10-D-Sub, ATX (GA-Z97X-Gaming 5) 575,00 zł

11-Napęd LG DVD-RW GH24NSC0 (GH24NSC0.AUAA10B) 52,00 zł

12-wyciszenie dysku Silentmaxx HD-Silencer Rev. 2.0 123,00 zł

Ceny z grudnia mogły ulec zmianie :) sklep morele.net

Rzeczy które ,są dyskusyjne i alternatywa do tego co napisałem to:

a) obudowa:polecane ciche obudowy:Antec P100 ,Fractal Design Define R4 itd.(większa cena)

b) płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H 265,00 zł (również polecana a zarazem tańsza ,rożni się ilością wyjść min.usb,nie posiada 2 biosów,i nie ma karty sieciowej )

c) monitor:nie wiem czy będzie Ci potrzebny

d)procesor:tak jak napisali wyżej,jeżeli nie będziesz podkręcał to nie ma sensu dopłacać i kupować wersji K

e) zasilacz: może być o mniejszej mocy jeżeli nie będziesz montował karty graficznej ale musi być dobrej marki!!!Bo to serce kompa.Wyczytałem że byle jakie, potrafią się zapalić ;P)

W necie można znaleźć kod na złożenie za 1 zł,oczywiście działający w sklepie morele:)
Z tego co się orientuję to tam będzie najtaniej.
Pzdr


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - K - 8.01.2015 22:21

Jakość/cena (3 lata gwarancji): http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/

Bdb wydajność (5 lat gw.): http://www.morele.net/dysk-ssd-ocz-vector-150-240-gb-vtr150-25sat3-240g-615955/

Najlepsza wydajność (2 lata gw.): http://www.morele.net/dysk-ssd-toshiba-q-series-pro-256gb-sata3-2-5-554-512mb-s-7mm-hdts325ezsta-628343/

Wszystko na podstawie testu z pclab: http://pclab.pl/art58237.html

A tu możesz zobaczyć co ludzie kupują, ustawione wedle popularności: http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/dyski-ssd-518/0,0,,,,,,sd,1,,15254O890925.89​0616/1/#product_list

Osobiście brałbym 256 od Crusiala, a jeżeli cena nie gra roli to OCZ Vector lub Toshiba, ale tylko jeżeli dokupi się jeszcze dłuższą gwarancję, bo 2 latka to troszku mało.


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Balloon - 8.01.2015 22:52

Zostane przy tym Crusialu, o ktorym piszesz :). W tej chwili po waszych sugestiach stworzylem o to taki nowy projekt :D:


1. Intel CORE I7-4790 3.6GHz LGA1150 BOX BX80646I74790 - szt.1
2. MSI Z97-G43 S150 PŁYTA GŁÓWNA - szt.1
3. ASU GTX760 2GB/256 DIRECTU IOC VGA PCX - szt.1
4. G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 (F3-17000CL9D-8GBXM) - szt.2
5. Corsair Builder Series CX 600W 80+ Bronze Modular - CP-9020060-EU - szt.1
6. SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1 - szt. 2
7. THERMALRIGHT HR-02 MACHO 120 REV.A CHŁODZENIE CPU - szt.1
8. ASU DRW-24F1ST BLACK SAT NAGRYWARKA OEM - szt.1
9. MODECOM ALIEN BLACK BLUE LED B/Z OBUDOWA TX - szt.1
10. MS WINDOWS 7PRO 64BIT PL SP1 OEM FQC-08293 - szt.1

Co myslicie ??

A jakies sugestie na temat pyty gównej i obudowie cichej ??, bo ta to kosmiczna strasznie jest :)


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Rafau - 9.01.2015 7:22

Dla mnie będzie git.


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - K - 9.01.2015 10:07

Wszystko fajnie. Płyta główna to według mnie najmniej istotna kwestia, mimo że wszystko ze sobą łączy :D

Ważne, by gniazdo procesora było z ów prockiem zgodne. Poza tym to już tylko kwestia ilości wejść na RAM, umiejscowienia i ilości USB 2.0 i 3.0 oraz innych złącz czy np. jakichś dodatków w postaci podwójnego biosu itp. (czyli już to na co normalny użytkownik nie zwraca uwagi). Osobiście to właśnie na płycie najwięcej zaoszczędziłem, bo moja płytka kosztowała ledwie 212zł i właściwie jej jedyną "wadą" są tylko 2 sloty na RAM . Pisze "wadą", bo jak dla mnie to żadna wada - zawsze można zmienić kości na większe. Ważna jest jeszcze maksymalna częstotliwość pracy pamięci na danej płycie. U mnie najszybsze jakie mogę zainstalować to te z częstotliwością 1600MHz i tu już można powiedzieć, że jest to prawdziwa mała wada spowodowana ceną płyty. Twoja natomiast z tego co widzę obsługuje pamięci nawet do 3000Mhz :D, więc jest bdb.

Co do obudowy - aktualnie nie mam żadnej, więc na ten temat Ci dużo nie powiem. Obieg powietrza może nie będzie w niej jakiś fenomenalny, ale z dobrym chłodzeniem procka raczej nie będzie miało się tam co nagrzewać. Sam GTX 760 też nie jest jakąś gorącą kartą, hałasować bardzo nie powinien.


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Zirds - 9.01.2015 18:52

Płyta główna jednak ma istotne znaczenie. Powinna niwelować skoki napięcia do wyjść typu USB, HDMI, Spdif etc powodowanych przepięciami kart graficznych czy innych podzespołów.
Ja tak mam, że sterownik z Nvidia "nakazuje" karcie graficznej GeForce GTX 460 pobierać więcej energii niż sama karta powinna pobrać z tego się tworzą różne elektroniczne przepięcia, które skutkują (w moim przypadku) uderzeniami mocy na gniazda USB do których mam podpięte Scarlett 2i2 (pisałem już kiedyś temat na tym forum) co powoduje, że raz na większe zużycie grafiki tracę dźwięk (gry, youtube, spotify) i muszę robić reconnect gniazda.


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - zamar - 13.01.2015 13:21

(9.01.2015 18:52)GeneratorGamma napisał(a):  Płyta główna jednak ma istotne znaczenie. Powinna niwelować skoki napięcia do wyjść typu USB, HDMI, Spdif etc powodowanych przepięciami kart graficznych czy innych podzespołów.
Ja tak mam, że sterownik z Nvidia "nakazuje" karcie graficznej GeForce GTX 460 pobierać więcej energii niż sama karta powinna pobrać z tego się tworzą różne elektroniczne przepięcia, które skutkują (w moim przypadku) uderzeniami mocy na gniazda USB do których mam podpięte Scarlett 2i2 (pisałem już kiedyś temat na tym forum) co powoduje, że raz na większe zużycie grafiki tracę dźwięk (gry, youtube, spotify) i muszę robić reconnect gniazda.
Może to być spowodowane samym zasilaczem ale masz rację. Zarówno zasilacz jak i płyta główna ma ogromny wpływ na napięcia jak ich jakość (szumy powstają m.in. na gniazdach USB etc. ) jeśli wydaje się taką kasę na sprzęt to nie warto oszczędzać ani na płycie ani na zasilaczu tym bardziej jeśli ktoś używa sprzętu właśnie podpiętego na takich gniazdach bo całe szumy i zakłócenia lecą razem z przesyłanymi danymi.
Dobry zasilacz 600W starczy
Polecam obudowy z Fractal Design -świetnie wykonane i ciche. Posiadam wersje Core 3000 i nie ma co narzekać ;) Modecom'a bym odradzał jeszcze w sprzęcie za taką cenę


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Balloon - 14.01.2015 23:35

Ostateczna wersja:

Kilka osób pytało się o cenę, więc proszę:

[Obrazek: komp.jpg]


RE: Komputer stacjonarny do produkcji - Zirds - 14.01.2015 23:41

(13.01.2015 13:21)zamar napisał(a):  
(9.01.2015 18:52)GeneratorGamma napisał(a):  Płyta główna jednak ma istotne znaczenie. Powinna niwelować skoki napięcia do wyjść typu USB, HDMI, Spdif etc powodowanych przepięciami kart graficznych czy innych podzespołów.
Ja tak mam, że sterownik z Nvidia "nakazuje" karcie graficznej GeForce GTX 460 pobierać więcej energii niż sama karta powinna pobrać z tego się tworzą różne elektroniczne przepięcia, które skutkują (w moim przypadku) uderzeniami mocy na gniazda USB do których mam podpięte Scarlett 2i2 (pisałem już kiedyś temat na tym forum) co powoduje, że raz na większe zużycie grafiki tracę dźwięk (gry, youtube, spotify) i muszę robić reconnect gniazda.
Może to być spowodowane samym zasilaczem ale masz rację. Zarówno zasilacz jak i płyta główna ma ogromny wpływ na napięcia jak ich jakość (szumy powstają m.in. na gniazdach USB etc. ) jeśli wydaje się taką kasę na sprzęt to nie warto oszczędzać ani na płycie ani na zasilaczu tym bardziej jeśli ktoś używa sprzętu właśnie podpiętego na takich gniazdach bo całe szumy i zakłócenia lecą razem z przesyłanymi danymi.
Dobry zasilacz 600W starczy
Polecam obudowy z Fractal Design -świetnie wykonane i ciche. Posiadam wersje Core 3000 i nie ma co narzekać ;) Modecom'a bym odradzał jeszcze w sprzęcie za taką cenę
Mam zasilacz 650W od Chiefteca.