MusicProducers.pl
Czy potrzebuję zakupić mikser? - Wersja do druku

+- MusicProducers.pl (http://musicproducers.pl)
+-- Dział: Pomoc (/forum-pomoc)
+--- Dział: Sprzęt (/forum-sprzet)
+--- Wątek: Czy potrzebuję zakupić mikser? (/temat-czy-potrzebuje-zakupic-mikser)



Czy potrzebuję zakupić mikser? - gitarosza - 8.11.2018 23:49

Witam.
Pytanie mam proste, zwracam się do osób, które korzystają z mixera w domowym studiu. Chciałbym taki mixer użyć tylko w jednym celu (na początek), mianowicie rozdzielenie sygnału audio z interfejsu na:
1. monitory studyjne,
2. 2 głośniczki jakieś do sprawdzania jak brzmi mix na słabych głośnikach (połączenie zapewne przez Rca czyli czincze),
3. słuchawki.
Czy taki mixer (bez kręcenia gałkami EQ) ingeruje w jakiś sposób w jakość sygnału?
Korzystam z interfejsu Quad Capture od Rolanda, ten interfejs ma taką przypadłość, że posiada tylko jeden potencjometr głośności wyjściowej, który odpowiada za wyjście główne na monitory i na słuchawki jednocześnie. Stąd w ogóle wzięło się moje zainteresowanie poszukiwaniem mixera, aby właśnie ten sygnał rozdzielić, a głośniczki przy okazji. Chętnie dopowiem coś, jeśli będzie trzeba. Dzięki i pozdro :)


RE: Czy potrzebuję zakupić mikser? - DelianoCarl - 9.11.2018 0:45

hmmmm.... pierwsza rzecz która mnie zastanawia to..

czy w sterownikach do tego interfejsu nie ma jakiegoś programowego mixera który zarządzałby poziomami wejść/wyjść? ;) przecież to absurd żeby ten sam potencjometr odpowiadał za wyjście słuchawkowe i monitory. Oczywiście mogę się mylić bo interfejsu nie znam ;)


RE: Czy potrzebuję zakupić mikser? - gitarosza - 9.11.2018 0:54

Hej. Właśnie w przypadku tego interfejsu tak jest. Czytałem już na kilku zagranicznych forach, problem jest opisywany. Jedni przekładają kable, inni wyłączają monitory albo je ściszają na czas używania słuchawek. Interfejs z takim babolem... bo jak inaczej to nazwać. Co najlepsze kupiłem go rok temu będąc świadomym tego babola, ale dopiero teraz zapragnąłem mieć słuchawki hehe. Poza tym interfejs nie sprawia problemów, tylko ten jeden. Ciekawi mnie, czy mikser załatwi sprawę. Drugą przyczyną przemawiającą "za mikserem" jest fakt, że chcę podpiąć do niego jakieś creativy 2.0 do odsłuchu w "słabej" jakości. Jest to polecany sposób w wielu poradnikach.

Pod spodem link z obrazkiem pokazującym przebieg sygnału. Jak byk OUTPUT jest na 1L i 2R oraz PHONES jednocześnie.

https://www.google.pl/search?q=quad+capture+signal+f​low&client=opera&hs=CpH&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwi_m9ChgMbeAhWQiKYKH​Tw6CKIQsAR6BAgCEAE&biw=1240&bih=840#imgrc=HgMFLjFSwqXp2M:

A tu jeszcze wkleję opis wtyku słuchawkowego z instrukcji tego interfejsu, może komuś się przyda taka informacja, jeśli chciałby kupić ten interfejs.

10. PHONES jack
Used to connect headphones. This jack will output the same signal as the OUTPUT 1L and OUTPUT
2R jacks. Even if headphones are connected, sound will be output from the OUTPUT 1L and OUTPUT
2R jacks.

Tłumaczenie:
Jack słuchawkowy - używany do podłączania słuchawek. Ten Jack wysyła ten sam sygnał jak na wyjście OUTPUT 1L (monitor lewsy) i OUTPUT 2R (monitor prawy). Nawet jeśli słuchawki są podpięte, dźwięk będzie wysyłany na wyjścia 1L i 2R.


RE: Czy potrzebuję zakupić mikser? - DelianoCarl - 9.11.2018 3:04

O kurde... no to babol niesamowity według mnie ;)

Kupno miksera powinno załatwić sprawę ;) po to, to jest w sumie.
Dzięki mikserowi możesz sobie zwiększyć liczbę wejść/wyjść. I wszystkie poziomy z osobna masz pod kontrolą.

Jest jeszcze jedna opcja. Sprzedać interfejs Rolanda i kupić np Focusrite 6i6.


RE: Czy potrzebuję zakupić mikser? - gitarosza - 9.11.2018 9:53

Dzięki, w takim razie zabieram się za poszukiwania miksera. Będę szukał coś za około 400 zł. Najpierw przejrzę to forum... :) Nie ma co ściemniać, na sprzęt droższy nie mam kasy, mam nadzieję że za około 400 PLN można kupić coś, co nie wpłynie na jakość sygnału.

Wyjaśnię jeszcze czemu kupiłem Rolanda - były 3 powody:

1. Posiada przełącznik ground lift - naczytałem się, że to fajna sprawa, mieszkam w blokowisku, w instalacji elektrycznej nie ma trzeciego przewodu ochronnego. No i się skusiłem. Nie znam się za bardzo na prądzie. Natomiast jak ustawię monitory na max głośności, wszystko na max, wiadomo słuchać szum, i BARDZO delikatne trzaski, po przełączeniu na ground lift nadal jest szum (własny od monitorów), ale trzaski znikają zupełnie, więc działa.
2. Miał sporo pozytywnych opinii oraz fajnie wygląda.
3. Trafiłem aukcję, gdzie koleś sprzedawał go za 450 PLN. To w zasadzie bardzo pomogło podjąć decyzję :). Mam go od roku i działa w 100%.

Chciałbym jeszcze, aby ktoś, kto używa miksera powiedział coś... o jakości sygnału, na co zwracać uwagę... Ja tymczasem zagłębiam się w czytanie, szukanie.


RE: Czy potrzebuję zakupić mikser? - gitarosza - 11.11.2018 14:30

Ok, póki co wiem, że są miksery analogowe i cyfrowe. Moim zamiarem nie jest przesadna ingerencja w dźwięk, zatem skupiam się na mikserach analogowych. Mam interfejs usb, z tego interfejsu są dwa zbalansowane wyjścia, które chciałbym puścić do miksera i z miksera wyjścia zbalansowane na monitory.

Komp > Interfejs > zbalansowane wyjścia (OUT) > zbalansowane wejścia(IN) mikser > zbalansowane wyjścia (OUT) z miksera na monitory.

Ciągle nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy miksery mają zbalansowane wejścia. Wyjścia owszem są, ale wejść znaleźć nie mogę. Chyba pojadę do jakiegoś muzycznego we Wrocku i popytam. Tymczasem przenoszę się na poszukiwania na anglojęzycznych forach. Tutaj również proszę o jakieś wskazówki. Jestem trochę zdeterminowany do odnalezienia rozwiązania.